Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

"Η Εβδομάδα της "Βουβής"η Βαϊοφόρος Εβδομάδα έφτασε ! Εκτίμηση Καιρού για τη πόλη των Μεγαρέων και των περιοχών του Θριασίου Πεδίου της Δυτικής Αττικής .


το γραφικό Εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο χωριό Μάζι Μεγάρων στους πρόποδες των Γερανείων  

  Φίλες και φίλοι,χαίρεται,ήρθε λοιπόν η έκτη εβδομάδα της Σαρακοστής ή όπως αλλιώς τη λέει ο λαός μας,εβδομάδα της "βουβής" ή "κουφής",ή η "Βαϊοφόρος Εβδομάδα,αυτή λοιπόν είναι η τελευταία εβδομάδα που ξεκίνησε από σήμερα και θα ολοκληρωθεί τη ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΩΝ ΒΑΊ΄ΩΝ .
  Μαζί της βέβαια ήρθε και η σκόνη από την Αφρική και πάλι,σε πολλές περιοχές της Πατρίδας μας καθώς και λίγες τοπικές βροχές ανά την επικράτεια .Η σκόνη που μας κάνει τη ζωή λίγο δύσκολη θα συνεχιστεί ανά διαστήματα έως τη Τετάρτη,  ενώ δεν θα λείψουν και πάλι οι τοπικές βροχές κυρίως στα Δυτικά και Βορειοδυτικά της χώρας μας αλλά και στο Ανατολικό αιγαίο,πιο πολλές βροχές  φαίνεται ότι θα έχουμε τη Τετάρτη .
  Οι άνεμοι θα εναλλάσσονται  από Ν ΝΔ σε Β ΒΔ, ενώ η θερμοκρασία από τη Πέμπτη θα παρουσιάσει μικρή άνοδο .
  Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τον καιρό για τη πόλη των Μεγάρων και τις περιοχές του Θριασίου Πεδίου έως και τη ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΩΝ ΒΑΊΏΝ 1 Απριλίου .



Εκτίμηση Καιρού της πόλης των Μεγάρων και των Περιοχών του Θριασίου Πεδίου Δυτικής Αττικής. 


  Για αύριο Τρίτη 27 Μαρτίου,στη πόλη των Μεγάρων και στις περιοχές του Θριασίου Πεδίου προβλέπετε γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι οποίες θα πυκνώσουν κυρίως γύρω από τους ορεινούς όγκους και θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στα ενδότερα,οι άνεμοι από Ν ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 bf,  ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη πόλη των Μεγάρων,της Νέας Περάμου και της Ελευσίνας από 9°C έως 19°C .

  
  Τη Τετάρτη 28 Μαρτίου ,στην πόλη των Μεγάρων και στις περιοχές της Ελευσίνας ,προβλέπονται  νεφώσεις από τις πρωινές ώρες οι οποίες θα αυξηθούν μέχρι το απόγευμα,έτσι αυτές κατά μεγάλη πιθανότητα θα δώσουν ασθενείς τοπικές βροχές οι οποίες θα σταματήσουν τις βραδυνές ώρες,οι άνεμοι θα στραφούν από Β ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία στη πόλη των Μεγάρων και της Ελευσίνας θα κυμανθεί από 11°C έως 18°C .

  
  Για τη Πέμπτη 29 αλλά και τη Παρασκευή 30 Μαρτίου και τις δύο ημέρες ίδιος κατά βάση καιρός,αίθριος γενικά σε όλο το Δυτικό άκρο του νομού Αττικής με λίγες αραιές νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους των Γερανείων και του Όρους Πατέρα τις μεσημβρινές ώρες,οι άνεμοι τη Πέμπτη από Β ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 bf,ενώ τη Παρασκευή θα στραφούν σε Ν ΝΔ με την ίδια ένταση,η θερμοκρασία και τις δυο ημέρες στη πόλη των Μεγάρων ,Νέας Περάμου και Ελευσίνας θα κυμανθεί από 10°C έως 20 °C .

Σάββατο του Λαζάρου 

  Το ΣΆΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΆΡΟΥ 31 Μαρτίου,για τη πόλη των Μεγαρέων και των γύρω περιοχών της Κινέτας και του Αλεποχωρίου,αλλά και στις περιοχές του Θριασίου Πεδίου προβλέπετε γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν κυρίως τις απογευματινές και βραδυνές ώρες γύρω από τους ορεινούς όγκους,οι άνεμοι από Ν διευθύνσεις ασθενείς στα 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία στις περιοχές των Μεγάρων και της Ελευσίνας θα κυμανθεί από 12°C έως 22°C .

Κυριακή των Βαΐων
 
  Τέλος,για τη ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΩΝ ΒΑΐΩΝ 1 Απριλίου, με τα μέχρι τώρα στοιχεία,για τη πόλη των Μεγάρων και των γύρω περιοχών,καθώς και για την Ελευσίνα και των περιοχών του Θριασίου Πεδίου,προβλέπετε αίθριος κατά βάση καιρός,με λίγες αραιές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές ώρες,οι άνεμοι από Δ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 bf,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα του Σαββάτου στην πόλη των Μεγαρέων και της Ελευσίνας  δηλαδή από 12°C έως 22°C . 

  Έτσι λοιπόν θα κυλίσει καιρικά η "Βαϊοφόρος Εβδομάδα",για να μπούμε πλέον στη πιο κατανυκτική εβδομάδα του έτους για όλους του Χριστιανούς και όχι μόνο,την ΜΕΓΆΛΗ ΤΩΝ ΠΑΘΏΝ ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ ΕΒΔΟΜΆΔΑ .
  

ΜΙΑ ΜΑΤΙΆ ΣΤΗΝ ΠΑΡΆΔΟΣΗ ΜΑΣ....
ΓΙΑΤΊ ΟΜΩΣ ΛΈΓΕΤΕ "ΒΟΥΒΉ"ή"ΚΟΥΦΉ" ΑΥΤΉ Η ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΊΝΗΣΕ ;
     
  Ποιος άραγε δεν θυμάται  τη γιαγιά του ,τον παππού του από τα παιδικά του χρόνια στο χωριο, ή ακόμα και στις πόλεις να λέει "παιδί μου η κουφή εβδομάδα ήρθε δεν θα χτυπήσει η καμπάνα ,δεν θα έχει εκκλησιά."
  Εγώ πάντως τη θυμάμαι να το λέει κι έτσι να προετοιμάζονται οι οικογένειες ιδίως εδω  στην επαρχία για τη Μεγάλη Εβδομάδα που θα ερχόταν .Να άσπριζαν όλα τα πεζούλια με λευκό ασβέστη,να έκαναν δουλειές οι νοικοκυρές γιατί σύμφωνα με τη παράδοση δεν έπρεπε τη ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να γίνονταν βαριές δουλειές κλπ .
  Γιατί όμως ο θυμόσοφος λαός μέσω των παραδόσεων ονόμασε την εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη "βουβή" ή "κουφή"; 
   H έκτη λοιπόν και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζεται «Εβδομάδα των Βαΐων» ή "Βαϊοφόρος Εβδομάδα". Για έξι μέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων η λατρεία της Εκκλησίας μας ωθεί ν’ ακολουθήσουμε το Χριστό, καθώς πρώτος αναγγέλλει το θάνατο του φίλου Του και κατόπιν αρχίζει το ταξίδι Του στη Βηθανία και στην Ιερουσαλήμ.
  Στο κέντρο της προσοχής είναι ο Λάζαρος – η αρρώστια του, ο θάνατός του, ο θρήνος των συγγενών του και η αντίδραση του Χριστού σ’ όλα αυτά. 
  Η τελευταία εβδομάδα δηλαδή περνάει με πνευματική περισυλλογή πάνω στην ερχόμενη συνάντηση του Χριστού με το θάνατο – πρώτα στο πρόσωπο του φίλου Του Λαζάρου, έπειτα στο θάνατο του ίδιου του Χριστού. Πλησιάζει η «ώρα του Χριστού» για την οποία τόσο συχνά μιλούσε και προς αυτήν προσανατολιζόταν όλη η επίγεια διακονία Του.Η ανάσταση του Λαζάρου έγινε για να βεβαιωθούμε για «Την κοινήν ανάστασιν». Είναι κάτι το συναρπαστικό να γιορτάζουμε κάθε μέρα για μια ολοκληρη εβδομάδα αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, που αργά αργά πλησιάζει, να γινόμαστε μέρος της, να νιώθουμε με όλο το είναι μας αυτό που υπονοεί ο Ιωάννης με τα λόγια του:»Ιησούς ως είδεν αυτήν κλαίουσαν και τους συνελθόντας… ενεβριμήσατο τω πνεύματι και ετάραξεν εαυτόν… και εδάκρυσεν» (Ιωάν. 11, 33-35).Μέσα στη λειτουργική ορολογία, το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαϊων είναι η»έναρξη του Σταυρού». 
  Παρά ταύτα ο ευσεβής λαός μας αποκαλεί την εβδομάδα αυτή «κουφή» η «βουβή» με μοναδική δικαιολογία ότι την Εβδομάδα αυτή δεν τελούνται Ακολουθίες και ως εκ τούτου ούτε η καμπάνα σημαίνει.Παλαιότερα αυτό καλλιεργείτο και από τους ίδιους τους ιερείς ως μια δικαιολογημένη ίσως προσπάθεια για λίγη ξεκούραση λίγο πριν τον μεγάλο κόπο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.Το Τυπικό της Εκκλησίας μας, υπαγορεύει και αυτήν την Εβδομάδα τις Ακολουθίες που τελούνται καθ’ όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλαδή Μεσονυκτικό Όρθρο, Ώρες και Εσπερινό το πρωί,το Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα, την Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή καθώς και το Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου την Παρασκευή το απόγευμα.Η μοναδική Ακολουθία που απουσιάζει είναι η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας, η οποία αποτελεί και την μοναδική χαρμόσυνη νότα στην πένθιμη περίοδο που διανύουμε.
  Το ότι δεν τελείται η χαρμόσυνη Ακολουθία των Χαιρετισμών την Εβδομάδα αυτή ίσως και να οδήγησε σε αυτή την … παρεξήγηση.Η τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής, αφού από την Κυριακή ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα με την δική της νηστεία, είναι η τελική αποκάλυψη του νοήματος της Μεγάλης Σαρακοστής που είναι η μετάνοια, η νηστεία από την αμαρτία, η χαρμολύπη και η επαναβίωση του λατρευτικού στοιχείου της Εκκλησίας!
  Ας φροντίσουμε να μην χάσουμε τα όσα έχει να μας προσφέρει και αυτήν την Εβδομάδα η Εκκλησία μας ξεφεύγοντας από επιπόλαιες και ανυπόστατες συμβουλές γύρω από την Λατρευτική μας ζωή.Επίκαιρος και εύστοχος όπως πάντα ο λόγος του π.Μωυσέως του Αγιορείτου για τις Άγιες Αυτές και Μεγάλες Ημέρες. «Πάντα τη Μεγάλη Παρασκευή, να ‘σαι μόνος σαν το Χριστό προσμένοντας το τελευταίο καρφί, το ξύδι, τη λόγχη. Τις ζαριές ν’ ακούς ατάραχα στο μοίρασμα των υπαρχόντων σου, τις βλαστήμιες, τις προκλήσεις, την αδιαφορία. Πριν την Παρασκευή δεν έρχεται η Κυριακή, τότε λησμονάς τα μαρτύρια των δρόμων της Μεγάλης Παρασκευής της ζωής μας. Μην ξαφνιαστείς, μη φοβηθείς στ’ απρόσμενο σουρούπωμα.Οι μπόρες του ουρανού δε στερεύουν. Η ξαστεριά θα ’ρθεί το Σαββατόβραδο. Τότε λησμονάς τα μαρτύρια των δρόμων της μεγάλης Παρασκευής της ζωής μας».
  Κι αν κάποιος αυτά τα βρίσκει ξεπερασμένα ας μη ξεχάσει ότι ετούτη η Χώρα είναι γεμάτη με Παραδόσεις ήθη κι έθιμα που μας άφησαν Διαθήκη οι προκάτοχοι μας,καλό είναι να τις μεταλαμπαδεύσουμε κι εμείς στις επόμενες γενεές για να μη σβήσει ΠΟΤΕ το ελληνικό ορθόδοξο πνεύμα όπως μας μεγάλωσαν απ τα σχολειά μας οι παππούδες και γιαγιάδες μας,ας μη γίνουμε ένα σορό απ τη δήθεν ανάπτυξη των πόλεων και των ξένων συνηθειών που έρχονται από τη Δύση ,ας συνεχίσουμε τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις μας,ας μη ντρεπόμαστε γι αυτά που μας έμαθαν ,ας βάλουμε ένα κεράκι από αυτή κιόλας τη Κυριακή , σε κάποιο εκκλησάκι,άλλωστε η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας έχει μια περισυλλογή ,είμαστε άνθρωποι και ας συλλογιστούμε και λίγο .

Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΉ με ΕΚΤΊΜΗΣΗ Κόκκαλης Σταύρος ένας εκ των Διαχειριστών της καιρικής μας ομάδας Worldwide Weather .   
    

ελαιώνας στο κάμπο των Μεγαρέων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Τοπικές Βροχές Κυριακή Βράδυ και Δευτέρα, από Τρίτη βελτίωση!" Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Η παραλία Βαρέας Μεγάρων το Χειμώνα.    Φίλες και φίλοι χαίρεται,διαταραχή από Δ ΒΔ της Χώρας μας θα επιρεάσει τον καιρό  μας με βροχ...