Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

"Ελλάδα ,Χώρα του Φωτός!"Εκτίμηση Καιρού Εβδομάδας για τη πόλη των Μεγάρων και των περιοχών της Δυτικής Αττικής.



Πανοραμική θέα του Κορινθιακού Κόλπου από τους πρόποδες των Γερανείων Ορεων  .


  Καλησπέρα σας,φίλες και φίλοι του καιρού και της φύσης, ξεκινά μια εβδομάδα που μυρίζει Άνοιξη,αφού η χώρα μας έχει μπει για την ώρα τουλάχιστον,σε πιο Ανοιξιάτικους ρυθμούς από την περασμένη κιόλας εβδομάδα με θερμοκρασίες που έφτασαν σε πολλές περιοχές πάνω από τους 
20 °C. Ανέμους τοπικά πολύ ισχυρούς κυρίως τη Τετάρτη που μας πέρασε με αποτέλεσμα να απομακρύνουν  τη σκόνη που μας είχε φτάσει από την Αφρική, αλλά και κάποιες τοπικές βροχές οχι σημαντικές όμως και κυρίως στη Βόρεια και Βορειοδυτική χώρα.
  Έτσι και η νέα εβδομάδα που ξεκινά από αύριο δεν θα έχει κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από τοπικές ασθενείς ως επί το πλείστον βροχές και αυτές στη Βορειοδυτική  και Βόρεια χώρα ,τοπικές ομίχλες τις πρωινές κυρίως ώρες στα ηπειρωτικά και θερμοκρασίες που θα θυμίζουν Άνοιξη,όσο για τους ανέμους αυτοί θα εναλλάσσονται από Δυτικούς σε Νότιους .
  Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τον Καιρό για τη πόλη των Μεγάρων και των περιοχών της Δυτικής Αττικής για τη Νέα Εβδομάδα που ξεκινά από αύριο .


Ο κάμπος των Μεγάρων 

Εκτίμηση Καιρού τη Νέα Εβδομάδα για τη πόλη των Μεγάρων και των περιοχών της Δυτικής Αττικής .

   Για αύριο Δευτέρα 12 Μαρτίου και τη Τρίτη 13,για τη πόλη των Μεγάρων και του Θριασίου Πεδίου προβλέπετε γενικά αίθριος καιρός και τις δύο ήμερες με λίγες ορογραφικές κυρίως νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους,οι άνεμοι αύριο Δευτέρα θα είναι ασθενείς από Ν ΝΑ διευθύνσεις 2 με 3 bf,ενώ τη Τρίτη θα στραφούν σε Δ διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σε μέτριους έως ισχυρούς φτάνοντας τα 5 και παροδικά 6 bf,η θερμοκρασία στη πόλη των Μεγάρων και της Ελευσίνας αύριο θα κυμανθεί από 9°C έως 21°C,ενώ τη Τρίτη θα κυμανθεί από 11 °C έως 20 °C . 


  
  Τη Τετάρτη 14 και τη Πέμπτη 15 Μαρτίου,ίδιος καιρός και τις δυο ημέρες στη πόλη των Μεγάρων και του Θριασίου Πεδίου κατά βάση αίθριος καιρός όπου ο ήλιος θα κυριαρχεί σε όλο το Δυτικό άκρο του νομού Αττικής,οι άνεμοι από Δ ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία και τις δύο ημέρες στη πόλη των Μεγάρων και της Ελευσίνας θα κυμανθεί από 10 °C έως 20°C .  
  

    
  Πάμε τώρα στη Παρασκευή 16 Μαρτίου (Δ' ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΏΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΌΚΟ ),γενικά αίθριος καιρός στη πόλη των Μεγάρων και του  Θριασίου Πεδίου,με λίγες αραιές νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους του Όρους Πατέρα και των Γερανείων  που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στα ενδότερα των περιοχών τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες,οι άνεμοι ασθενείς από Δ ΝΔ διευθύνσεις στα 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη πόλη των Μεγάρων της  Νέας Περάμου και της Ελευσίνας από 10°C έως 20°C .


  Το Σάββατο 17 και τη Κυριακή 18 (Δ' ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΏΝ),στη πόλη των Μεγάρων και την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, προβλέπετε γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν κυρίως οδεύοντας προς τη Κυριακή,οι άνεμοι το Σάββατο από Ν διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4 με 5 και παροδικά 6 bf,ενώ τη Κυριακή θα στραφούν σε Δ ΝΔ με την ίδια ένταση,η θερμοκρασία στη πόλη των Μεγάρων και της Ελευσίνας θα κυμανθεί το Σάββατο από 13°C έως 22°C,ενώ τη Κυριακή από 13°C έως 21°C .     


  Έτσι λοιπόν και η εβδομάδα που ξεκινά η Άνοιξη κάνει το δεύτερο της βήμα,όμως ο Χειμώνας δεν έχει πει ακόμα τη τελευταία του λέξη πριν μας αφήσει οριστικά για φέτος,με τα στοιχεία λοιπόν που έχουμε έως τώρα φαίνεται λοιπόν γύρω στις 19 με 20 Μαρτίου να αλλάζει αυτή η κυκλοφορία με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση των Θερμοκρασιών αλλά και αρκετά Φαινόμενα κυρίως βροχοπτώσεων σε ένα μοτίβο δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα ποιο Χειμωνιάτικο θα οδεύσουμε προς την 25η Μαρτίου αλλά και στη τελική ευθεία πριν τη ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ,μένει να το δούμε στη πορεία με τα νεότερα στοιχεία .


  Σήμερα μιας και είμαστε στο μέσον της ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΉΣ και στην εκκλησία υψώθηκε το πρωι ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ως ημέρα της ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ θα κάνω ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ μέσα από το Μέγαρα visit, στα μνημεία θρησκευτικής Κληρονομιάς της πόλεως των Μεγαρέων  και στα Μοναστήρια . 

Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Μακρινού 

Μοναδικά μνημεία θρησκευτικής κληρονομιάς


Τόσο στα όρια της αρχαίας πόλης, όσο και στον κάμπο αλλά και τα βουνά των Μεγάρων, συναντάμε διάσπαρτες εκκλησίες, μοναστήρια και μικρά ξωκλήσια. Τα Μέγαρα έχουν περισσότερα από σαράντα εκκλησάκια ενώ κάθε ενορία έχει τη δική της εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στον προστάτη της. Η διάδοση του Χριστιανισμού στην πόλη δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με τα ιστορικά εκκλησιαστικά αρχεία υπάρχουν αναφορές για την επίσημη Επισκοπή Μεγάρων από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου (324 μ.Χ). Οι τέσσερις περίλαμπρες και μεγάλες Βασιλικές παλαιοχριστιανικές Εκκλησίες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη πόλη των Μεγάρων, μαρτυρούν πως η χριστιανική κοινότητα στη Μεγαρίδα ήταν ακμάζουσα ήδη τον 4ον μ.Χ. αιώνα. Κατάλοιπα (μέρος ημικυκλικής αψίδας) της παλαιοχριστιανικής πεντάκλιτης βασιλικής μπορεί κάποιος να θαυμάσει στο υπόγειο του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

Σημερα θα παμε  στην 
Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Μακρινού 

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού


Στους πρόποδες των Γερανείων, σε πευκόφυτη πλαγιά, ορθώνεται σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού. Η Μονή ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας. Η προσωνυμία «Μακρυνός» με Υ, λέγεται ότι δόθηκε στη Μονή σε αντιδιαστολή προς τους άλλους Ναούς του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκονται πλησίον των Μεγάρων. Ήδη την επωνυμία αυτή τη συναντάμε από το 1754, σε χειρόγραφη αφιέρωση ενός Ευαγγελίου.
   Η ιστορία της σύστασης της Μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η διαχρονική όμως ευλάβεια του Μεγαρικού λαού προς τον Άγιο Ιωάννη έχει διασώσει θρύλους και παραδόσεις για την ίδρυσή της. Η ιστορία της Ιεράς Μονής δεν κατοχυρώνεται από γραπτές μαρτυρίες ή άλλες ιστορικές πηγές, καθώς το Αρχείο του παλαίφατου μοναστηριού μαζί με όλα τα κτίσματα και τους θησαυρούς του χάθηκαν σε ισχυρό σεισμό.
   Σύμφωνα με την παράδοση, την εποχή της Εικονομαχίας δύο διωκόμενοι μοναχοί από την Κωνσταντινούπολη αναζητούσαν τόπο κατάλληλο για να κτίσουν νέο μοναστήρι. Έχοντας μαζί τους μερικά λείψανα του Τιμίου Προδρόμου, καθώς και μια θαυματουργή εικόνα του, έφτασαν στο χώρο της σημερινής Μονής και αμέσως επιδόθηκαν στην ανέγερση των πρώτων αναγκαίων κτισμάτων. Καθώς έκτιζαν, αντιλήφθηκαν ότι κινδύνευαν από τους πειρατές που είχαν αποβιβασθεί στη περιοχή. Τότε οι μοναχοί για να αποφύγουν τον κίνδυνο τράπηκαν σε φυγή, αφού έκρυψαν τα ιερά λείψανα και την εικόνα στο λόφο, νοτιοανατολικά της Μονής και ονομάζεται από το Μεγαρικό λαό, μέχρι και σήμερα «Εύρεσις». Μετά από χρόνια κάποιος χωρικός, καθώς έβοσκε το ποίμνιό του στα περίχωρα της Μονής, παρατήρησε ότι ένα πρόβατο ξέκοβε από το κοπάδι και έτρεχε επίμονα στην κορυφή του λόφου της Ευρέσεως. Τη νύχτα πάλι ο βοσκός έβλεπε στην ίδια θέση ένα παράδοξο φως. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές και τότε ερεύνησε το χώρο και βρήκε τα κρυμμένα άγια λείψανα και τη σεπτή εικόνα του Αγίου Προδρόμου. Αυτό το θαύμα έγινε η αιτία της ιδρύσεως της Μονής.
 Σύμφωνα με άλλη παράδοση ιδρυτής της Μονής φέρεται ο Όσιος Μελέτιος (11ος αιώνας), που ως γνωστόν είχε ιδρύσει στη Μεγαρίδα πολλά παραλαύρια, στα οποία τηρείτο το Τυπικό του Οσίου.
   Πιθανότερη όμως είναι εκδοχή, κατά την οποία η Μονή ιδρύθηκε από το γνωστό βυζαντινό στρατηγό Ιωάννη Μακρηνό, ο οποίος ανέλαβε την επιχορήγηση της ανοικοδομήσεως της Μονής, καθώς διερχόταν από την περιοχή, όταν το 1263 έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά των Φράγκων της Πελοποννήσου. Οι ρίζες όμως της Μονής πρέπει να αναζητηθούν στους βυζαντινούς χρόνους.
   Έγγραφα που έχουν βρεθεί και διασωθεί μαρτυρούν την έκταση των κτημάτων της Μονής, απαριθμώντας εκτάσεις με ελαιόδεντρα, ελαιοτριβεία, υποστατικά με αλευρόμυλους. Σήμερα σώζονται υπολείμματα δεξαμενής, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη υποστατικού, καθώς και ερείπια διαφόρων υποστατικών της Μονής με μικρούς Ναούς, που είχαν κτίσει οι Μοναχοί, για να τελούν τις Ακολουθίες τους, όταν διακονούσαν στα Μετόχια. Ακόμα σώζεται μέσα σε μια υποτυπώδη σπηλιά η παλαιά σιταποθήκη.
   Από το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου έχουν απομείνει στην κορυφή του λόφου, νοτιοανατολικά της Μονής, μόνο τα θεμέλια. Αυτά μηνύουν την ιστορία του τόπου και στηρίζουν την παράδοση, σύμφωνα με την οποία εκεί βρέθηκαν η εικόνα και τα λείψανα του Αγίου. Για αυτό και ο λόφος καλείται από το λαό «Η Εύρεσις».

Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Μακρινού 



Έως την επόμενη φορά εύχομαι σε όλους ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους έχουν τα γενέθλια τους αυτές τις ημέρες .


Με εκτίμηση Κόκκαλης Σταύρος ένας εκ των Διαχειριστών της ομάδας Worldwide weather .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Τοπικές Βροχές Κυριακή Βράδυ και Δευτέρα, από Τρίτη βελτίωση!" Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Η παραλία Βαρέας Μεγάρων το Χειμώνα.    Φίλες και φίλοι χαίρεται,διαταραχή από Δ ΒΔ της Χώρας μας θα επιρεάσει τον καιρό  μας με βροχ...