Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ο Καιρός τη Νέα Εβδομάδα στη πόλη των Μεγάρων και στις περιοχές της Δυτικής Αττικής εως τη Τετάρτη 07/03

Πανοραμική θέα της Πάχης Μεγάρων από το λόφο του Αη Γιώργη  με τα δύο Νησάκια τη μικρή και τη μεγάλη Παχοπούλα στο Σαρωνικό Κόλπο.


  Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι,η νέα εβδομάδα έρχεται και μαζί μ αυτή έρχονται και νέα Β.Χαμηλά που θα απασχολήσουν κυρίως τη Δυτική,Βορειοδυτική και Βόρεια Χώρα κυρίως καθώς και τα νησιωτικά τμήματα στο Ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος,με τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες.
  Η Ανατολική και Νότια χώρα θα έχει κυρίως τοπικές συννεφιές ενώ λίγα θα είναι τα φαινόμενα,θα ευνοείται η μεταφορά σκόνης απ την Αφρική κατα διαστήματα σε ορισμένες περιοχές,η θερμοκρασία θα πάρει την ανιούσα,ενώ οι άνεμοι θα εναλλάσσονται απο Βόρειους σε Νότιους.
Πάμε να δούμε αναλυτικά όμως τον καιρό στη πόλη των Μεγάρων και στις γύρω περιοχές της Δυτικής Αττικής μέχρι τη Τετάρτη 07 Μαρτίου .


Εκτίμηση Καιρού της πόλης των Μεγάρων και των γύρω περιοχών εως τη Τετάρτη 07 Μαρτίου. 


Ο κάμπος των Μεγάρων με τον Αιωνόβιο Ελαιώνα του και τη γη που ανθίζει. 

  Για αύριο Δευτέρα 05 Μαρτίου , για τη πόλη των Μεγάρων και τις περιοχές του Θριασίου πεδίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις που θα είναι πιο πυκνές κυρίως τις απογευματινές ώρες και ενδεχομένως δώσουν ασθενείς βροχές κυρίως γύρω απο τους ορεινούς όγκους του Όρους Πατέρα αλλά και τοπικά στο Θριάσιο Πεδίο,οι άνεμοι ασθενείς από Α ΝΑ διευθυνσεις 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη πόλη των Μεγάρων και της Ελευσίνας από 12°C εως 21°C .

  Τη Τριτη 06 Μαρτιου,προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός,με λίγες αραιές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές κυρίως ώρες,οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ ΝΔ ασθενείς 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη αλλαγή θα κυμανθεί στη πολη των Μεγάρων και του Θριασίου Πεδίου από 10°C εως 19°C.


  Τέλος,τη Τετάρτη 07 Μαρτίου,δεν προβλέπετε κάτι το αξιόλογο στην πόλη των Μεγάρων και του Θριασίου Πεδίου,έτσι θα έχουμε αίθριο καιρό με τον ήλιο να πέρνει το "πάνω χέρι" ενώ μόνο λίγες ορογραφικές αραιές νεφώσεις θα έχουμε τις μεσημβρινές κυρίως ώρες,οι άνεμοι από Δ ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη πόλη των Μεγάρων και της Ελευσίνας από 12°C εως 22°C .     


  Ετσι απ ότι βλέπουμε στη περιοχή μας η νέα εβδομάδα θα είναι άκρως Ανοιξιάτικη,με τη θερμοκρασία να φτανει τους 20°C κατά μέσο,ενώ ο υγρασία και ο περιορισμός της ορατότητας κυρίως την Τετάρτη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.
  Τι μας επιφυλάσσει όμως η συνέχεια; Τα παγκόσμια μοντέλα καιρού αδυνατούν να δώσουν μια σαφή εκτίμηση,όλα ειναι πιθανά μιας και το Ψύχος στη Γηραιά ήπειρο να καραδοκεί,ενώ ίσως αξιόλογες διαταραχές να μας δώσουν αρκετές βροχές.
  Αν θέλετε τη ταπεινή μου καιρική άποψη ;
Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακομη,ενα ανοιξιάτικο διάλειμμα με τέτοιες θερμοκρασίες δίνουν τη θέση τους σε κάτι εντυπωσιακό πριν την τελική αλλαγή των εποχών.Μένει να το δούμε στη πορεία.


Το τείχος στην Αγία Τριάδα Μεγάρων χτενισμένο επί τουρκοκρατίας,στο οποίο κρύβονταν οι Μεγαρίς δίνοντας τις μάχες προς των Τούρκικο ζυγό κατά τη περίοδο της Επαναστάσεως του 1821 .

Ένα αφιέρωμα στο "ΤΕΊΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΆΡΩΝ"

       Ο Μεγαρικός κάμπος την εποχή εκείνη δέχεται συνεχείς επιδρομές και ο άμαχος πληθυσμός δεν είχε άλλη επιλογή από το προστατευτεί αρχικώς πίσω από τα τείχη και σε περίπτωση πτώσης του τείχους να καταφύγει στη γειτονική περιοχή της Φανερωμένης, στη Σαλαμίνα. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους δεν είχαν πλοία άρα ούτε πρόσβαση στο νησί, όταν μάλιστα αποπειράθηκαν να ενοικιάσουν Ολλανδικά πλοία για τη μεταφορά τους, ο Κωνσταντίνος Μεθενίτης απείλησε τους Ολλανδούς ότι θα βούλιαζε με το δικό του πλοίο όποιον το επιχειρούσε και ματαίωσε την προσπάθεια αυτή.
 Σύμφωνα με την εκδοχή του 1818, «ο τοίχος» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την οχύρωση του οικισμού, χτίζεται με άδεια που ζήτησαν από τον Μουτεσαρίφη του χωριού των Μεγάρων για να χωρίσουν τα βοσκοτόπια τους από αυτά της μονής Φανερωμένης, για να μη μαλώνουν με τους καλόγηρους. Για αυτό το λόγο επετράπη να κτισθεί μια μάνδρα το πάχος της οποίας ήταν 1,5 μέτρα και το μέγιστο ύψος 2 μέτρα! Κατά την διάρκεια της επανάστασης χτίσθηκε το δεύτερο μισό του τείχους με τις επάλξεις και τις πολεμίστρες, ενώ η εκδοχή του 1823 αναφέρει ότι κτίστηκε μια και καλή, ενώ οι ντόπιοι μάλωναν ως προς τη θέση που έπρεπε να το τοποθετηθεί διότι κάποιοι το ήθελαν έως και τρία χιλιόμετρα ανατολικότερα. Όντως στην απόσταση αυτή βρίσκονται σημάδια οικοδομικής γραμμής ύψους 0,75 μέτρων.
   Το τείχος έχει μήκος 533 μέτρα σε ευθεία γραμμή ή 608 μέτρα αν συνυπολογίσουμε το άνοιγμα των καμπύλων του. Το εξωτερικό ύψος κυμαίνεται από 3,90 μέτρα έως 4,10 μέτρα, ενώ το εσωτερικό ύψος μέχρι τις επάλξεις είναι περίπου 1,95 μέτρα. Αποτελείται από επτά κυκλικά τμήματα (διασώζονται τα έξι) τοποθετημένα σε τέτοιες αποστάσεις μεταξύ τους, έτσι ώστε τα ενδιάμεσα «ευθεία» τμήματα να περιλαμβάνουν ζώνες διασταυρούμενων πυρών, βάσει των δυνατοτήτων των όπλων της εποχής εκείνης. Συνολικά, υπάρχουν ακόμη και σήμερα 336 οπές για καριοφίλια, με εσωτερικό άνοιγμα περίπου 20 εκ. και εξωτερικό άνοιγμα περίπου 6 εκ.
  Η κεντρική πόρτα του τείχους, που τώρα πλέον βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της Μονής Φανερωμένης, ήταν ξύλινη με μεγάλο πάχος και θωρακισμένη με λαμαρίνα. Ακόμη και σήμερα φαίνονται οι τρύπες από τις σφαίρες των μαχών εκείνων. Διασώζεται επίσης μια οπή στο πύργο, πάνω από την πόρτα, από όπου έχυναν βραστό υγρό για την καλύτερη προστασία της. Οι Μεγαρίτες έβγαιναν έξω από το τοίχος κατά την διάρκεια της ημέρας, τοποθετούσαν καραούλια, σκοπιές δηλαδή και καλλιεργούσαν τα χωράφια τους. Το βράδυ κλείνονταν πάλι μέσα.


 Εύχομαι σε ΌΛΟΥΣ ΚΑΛΉ ΕΒΔΟΜΆΔΑ με υγεία και ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ σε όλους όσους έχουν ΓΕΝΈΘΛΙΑ .                   





Με εκτίμηση Κόκκαλης Σταύρος ένας εκ των Διαχειριστών της ομάδας Worldwide Weather .    

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Τοπικές Βροχές Κυριακή Βράδυ και Δευτέρα, από Τρίτη βελτίωση!" Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Η παραλία Βαρέας Μεγάρων το Χειμώνα.    Φίλες και φίλοι χαίρεται,διαταραχή από Δ ΒΔ της Χώρας μας θα επιρεάσει τον καιρό  μας με βροχ...