Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Γεράνεια Όρη ένα Βουνό απόκρημνο και "άγριο" διπλά μας " Γεράνεια: Η Χερσαία απόληξη των Μεγάρων που μοιάζει με λαιμό του πτηνού γερανού !"

Γεράνεια Όρη 


  Γεράνεια όρη,ένα όμορφο βουνό,άγριο απρόσιτο σε πολλούς και πολύ εντυπωσιακό που στέκει πάνω από τη πόλη μας,τα Μέγαρα εδώ στη Δυτική Αττική .
  Τα Γεράνεια Όρη είναι οροσειρά που καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα του νομού Κορινθίας και φτάνει μέχρι τα όρια της Δυτικής Αττικής. Εκτείνεται κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, δυτικά Βορειοδυτικά  του Όρους Πατέρα στα Μέγαρα και βόρεια του Λουτρακίου, καταλήγωντας στο Ακρωτήριο των Ολμιών στον Κορινθιακό κόλπο.
  Είναι βουνό σχετικά απόκρημνο όπως προανέφερα  γνωστό από την αρχαιότητα, με όνομα θηλυκού γένους η Γεράνεια, ή Γερανεία, όπως το αναφέρουν ο Θουκυδίδης και ο Παυσανίας. Το όνομά του οφείλεται, κατά την αρχαία παράδοση, από τους γερανούς που οδήγησαν τον Μέγαρο σε αυτά για να σωθεί κατά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Κατά τον Παυσανία Γερανία ονομάζονταν η χερσαία απόληξη των Μεγάρων που μοιάζει με λαιμό γερανού.
  Οι νοτιοανατολικές παρυφές του καταλήγουν στις Σκιρωνίδες πέτρες, (σημερινή Κακιά Σκάλα) απ΄ όπου ο Θησέας γκρέμισε τον περιβόητο Σκίρωνα, εξ ου και η ονομασία τους.Μετά τη μάχη των Θερμοπυλών οι Σπαρτιάτες με επιχώσεις απέκλεισαν τον αρχαίο δρόμο των Σκιρωνίδων και κατασκεύασαν το τείχος του Ισθμού της Κορίνθου. Όταν ξέσπασε ο Πελοποννησιακός πόλεμος στρατοπέδευσαν εδώ οι Κορίνθιοι, πριν βαδίσουν προς τη Μεγαρίδα.Σήμερα το βουνό περιστοιχίζεται από τους δήμους Μεγαρέων, Βιλίων, Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων.
  Το βουνό διαθέτει πλούσια χλωρίδα από πεύκα,μαύρη πεύκη, δρύες,πλατάνια, έλατα και αποτελεί βιότοπο περίπου 950 με 1000 ειδών φυτών και δεκάδων  ειδών  αγρίων ζώων,όπως άγρια άλογα,ελάφια ,αγριογούρουνα,τσακάλια,λαγούς ακόμα  σκίουρους κλπ . Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000. 

ο πύργος του ΟΤΕ χιονισμένος τη νύχτα 

  Προσφέρεται για αναρρίχηση, πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Η θέα από τις κορυφές του καλύπτει όλη τη γύρω περιοχή ιδίως στη περιοχή Αέρας στα 1200 μέτρα υψόμετρο όπου η ματιά σου φτάνει μέχρι την Αίγινα ακόμα αντικρίζεις ολόκληρη σχεδόν την Αττική, τα Μέγαρα, Σαρωνικό Κόλπο και τον Κορινθιακό κόλπο και το Αλεποχώρι και τον Κιθαιρώνα  . Ψηλότερη κορυφή το Μακρυπλάγι στα 1.369 μέτρα όπου και υπάρχει πύργος επικοινωνιών του ΟΤΕ.
  Κάθε χρόνο σχεδόν,χιονίζεται και ντύνεται στα λευκά από τα 700 περίπου μέτρα υψόμετρο και πάνω,ενώ παγώνουν και οι λίμνες στη θέση Γκούρα όπου είναι ένα ξέφωτο όχι και τόσο προσιτό με αμάξι αλλά προσφέρεται για κατασκήνωση,η ομορφιά του είναι μοναδική και άγρια,μιας και όπου δεν πατάει το πόδι του ο άνθρωπός η φύση μεγαλουργεί,οι καταρράκτες των νερών σε εκείνη την περιοχή είναι μοναδική ιδίως την Άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια . 
  Στη Βορειοανατολική πλαγιά των Γερανείων όρεων  στα 700 μέτρα υψόμετρο και μέσα σε πευκόφυτη και δασώδη περιοχή μέσο της επαρχιακής οδού Μεγάρων -Μαζίου,βρίσκετε το μικρο χωριουδάκι Μάζι ή Νέο Μίζι Μεγάρων,όπου είναι φημισμένο στην περιοχή μας για τις πηγές του και το τρεχούμενο νερό που αναβρύζει από την "καρδιά" των Γερανείων . 
  Πέρα λοιπόν από την Πάρνηθα (1.413 μ υψόμετρο ) που την γνωρίζεται όλοι,καιρός να μάθετε και τα άλλα όμορφα βουνά της Αττικής μας αυτά λοιπόν που βρίσκονται στη Δυτική Αττική,τα Γεράνεια Όρη(1.369μ υψόμετρο) είναι ένα από αυτά,τα άλλα είναι ο όμορφος Κιθαιρώνας (1.409μ υψομετρο),  το Όρος Πατέρας (1.132 μ υψόμετρο ) , Όρος Πάστρα (1.016 μ υψόμετρο ) .  


Θέση Αέρας 

η υψηλότερη κορυφή στα 1369 μ το Μακρυπλάγι 


Όρος Κιθαιρώνας 

η Βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων
Όρος Πατέρα


        Πηγή φωτογραφιών Κόκκαλης Σταύρος και εκ διαδικτύου



Με εκτίμηση Κόκκαλης Σταύρος ένας εκ των Διαχειριστών της καιρικής μας ομάδας Worldwide Weather .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Τοπικές Βροχές Κυριακή Βράδυ και Δευτέρα, από Τρίτη βελτίωση!" Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Η παραλία Βαρέας Μεγάρων το Χειμώνα.    Φίλες και φίλοι χαίρεται,διαταραχή από Δ ΒΔ της Χώρας μας θα επιρεάσει τον καιρό  μας με βροχ...