Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Εκτίμηση Καιρού Επόμενων ημερών για την Δυτική Αττική ."Ένας Ορέστης που πέρασε και μόνο μας ψέκασε !"Ένα Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940! Διαβάστε το αυθεντικό Τελεσίγραφο "




  Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι,είμαστε στη μέση μιας εβδομάδας που ουσιαστικά άλλα περιμέναμε και αλλιώς μας βγήκαν στο τέλος,τι να κάνουμε τα έχει αυτά ο καιρός ,διάλεξε άλλο δρόμο,το δρόμο των θαλασσών και των ψαριών .
  Εδώ στη Δυτική Αττική πέρα από κάτι βροχούλες άνεφ σημασίας και ουσίας με το "ψεκαστήρι"που ψεκάζουν οι κηπουροί τα φύλλα των φυτών ήρθε αυτή η υποτυπώδης αλλαγή σε Μέγαρα,Μάνδρα, Ελευσίνα  και Βίλια μέχρι και εχθές,ενώ τίποτα το ιδιαίτερο δεν είχαμε από χιλιοστά βροχής,η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και αρκετή υγρασία το βράδυ και νωρίς το πρωί .
  Στην πορεία τώρα των καιρικών εξελίξεων σημαντική θα είναι η ενίσχυση των Β ανέμων αύριο στην περιοχή μας αύριο, ενώ θα έχουμε και  πτώση των θερμοκρασιών ,οδεύοντας προς την ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΟΡΤΗ με καλές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο ποσοστό θα γίνουν οι παρελάσεις και θα γιορτάσουμε το ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 !Πάμε να δούμε αναλυτικά λοιπόν τις καιρικές συνθήκες έως και την Κυριακή 28η Οκτωβρίου .

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ .


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου .
  Για αύριο Πέμπτη κύριο χαρακτηριστικό για την περιοχή μας θα είναι η ενίσχυση των Β ανέμων που θα φτάσουν οι ριπές τους τα 6 και παροδικά και 7 bft ( ΔΕΊΞΤΕ ΠΡΟΣΟΧΉ ),και η πτώση της θερμοκρασίας,έτσι λοιπόν γενικά αίθριος θα είναι  ο καιρός σε όλη τη Δυτική Αττική ίσως κάποιες ορογραφικές νεφώσεις γύρω από το Όρος Πατέρα και τα Γεράνεια όρη,οι άνεμοι από Β διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4 με 5 ενώ οι ριπές τους ίσως φτάσουν και τα 7 bft (50-61 km/h),ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση,έτσι στα Μέγαρα και την Ελευσίνα θα φτάσει από 13°C έως 17°C
ενώ στα Βίλια από 10°C έως 14°C .

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου . ( του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ )  

  Αίθριος κατά βάση καιρός σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Αττικής ,οι άνεμοι θα εξασθενίσουν και  θα στραφούν από Ν διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 bft,ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί σε Μέγαρα και Ελευσίνα από 12 °C έως 22°C ενώ στα Βίλια 10°C έως 20°C,η ψύχρα όμως θα είναι αισθητή το βράδυ και νωρίς το πρωί  .

Σάββατο 27 Οκτωβρίου . 

  Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη Δυτική Αττική ίσως κάποιες ορογραφικές νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους του Όρους Πατέρα και στα Γεράνεια όρη,οι άνεμοι από Ν ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς στα 2 με 3 bft,ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε Μέγαρα και Θριάσιο Πεδίο από 14°C έως 24°C ενώ στα Βίλια από 13 °C έως 22°C, η ψύχρα όμως θα είναι αισθητή το βράδυ και νωρίς το πρωί .

ΚΥΡΙΑΚΗ 28η Οκτωβρίου ( Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ 1940 )

  Με τα μέχρι τώρα στοιχεία,αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες ,οι άνεμοι από Ν ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι 4 με 5 bft,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε Μέγαρα  Ελευσίνα και γενικά σε Θριάσιο Πεδίο και θα κυμανθεί από 16 °C έως 23°C ενώ στα Βίλια από 14°C έως 21°C η ψύχρα όμως θα είναι αισθητή το βράδυ και νωρίς το πρωί .  

  Έτσι λοιπόν κατά βάση θα κυλίσει και θα τελειώσει αυτή η εβδομάδα που μας "παίδεψε" καιρικός, ε τι να κάνουμε καιρός και φύση είναι ότι θέλει κάνει,πάντως το Φθινόπωρο κυμαίνετε μέσα στα πλαίσια της εποχής στην περιοχής μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς,άλλωστε η εποχή τα έχει όλα από υγρασίες και σκαμπανευάσματα των θερμοκρασιών έως βροχές κρύα και φυσικά ηλιοφάνεια ίδωμεν εν καιρώ για το υπόλοιπο ΠΡΏΤΑ Ο ΘΕΟΣ .


28η Οκτωβρίου 1940....ώρα 4:00 πμ Κηφισιά ....
( εις μνήμειν στους αείμνηστους Παππούδες μου όπου ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ στα Ελληνοαλβανικά σύνορα Σταύρου Κ. Κόκκαλη και Αναστάσιο Ε. Αιγινήτη )
  



  Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του '40 ή Έπος του '40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας , η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941.
Τη στιγμή της γερμανικής εισβολής, ο Ελληνικός στρατός είχε προελάσει στα Αλβανικά εδάφη, ως αποτέλεσμα της μέχρι τότε αποτελεσματικής αντιμετώπισης των Ιταλο-Αλβανικών δυνάμεων. Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. To Τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι έλεγε :

«.....4 το πρωί της 28ης του Οκτωβρίου 1940....

... Η ουδετερότης της Ελλάδος απέβη ολονέν και περισσότερον απλώς και καθαρώς φαινομενική. Η ευθύνη δια την κατάστασιν ταύτην πίπτει πρωτίστως επί της Αγγλίας και επί της προθέσεώς της όπως περιπλέκη πάντοτε άλλας χώρας εις τον πόλεμον. Η Ιταλική Κυβέρνησις θεωρεί έκδηλον ότι η πολιτική της Ελληνικής Κυβερνήσεως έτεινε και τείνει να μεταβάλη το ελληνικόν έδαφος, ή τουλάχιστον να επιτρέψη όπως το ελληνικόν έδαφος μεταβληθή εις βάσιν πολεμικής δράσεως εναντίον της Ιταλίας. Τούτο δεν θα ηδύνατο να οδηγήση ή εις μίαν ένοπλον ρήξιν μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδος, ρήξιν την οποίαν η Ιταλική Κυβέρνησις έχει πάσαν πρόθεσιν να αποφύγη.
Όθεν, η Ιταλική Κυβέρνησις κατέληξεν εις την απόφασιν να ζητήση από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν -ως εγγύησιν δια την ουδετερότητα της Ελλάδος και ως εγγύησιν δια την ασφάλειαν της Ιταλίας- το δικαίωμα να καταλάβη δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων, δια την διάρκειαν της σημερινής προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους. Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως μη εναντιωθή εις την κατάληψιν ταύτην και όπως μη παρεμποδίση την ελευθέραν διέλευσιν των στρατευμάτων των προοριζομένων να την πραγματοποιήσωσι. Τα στρατεύματα ταύτα δεν παρουσιάζονται ως εχθροί του ελληνικού λαού και η Ιταλική Κυβέρνησις δεν προτίθεται ποσώς, δια της προσωρινής κατοχής στρατηγικών τινών σημείων, επιβαλλομένης υπό της ανάγκης των περιστάσεων και εχούσης καθαρώς αμυντικόν χαρακτήρα, να θίξη οπωσδήποτε την κυριαρχίαν και την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.»

Η απάντηση του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά :

«Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι, προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα. τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»

Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως δώση αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς αρχάς τας αναγκαίας διαταγάς ίνα η κατοχή αυτή δυνηθή να πραγματοποιηθή κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελον συναντήση αντίστασιν, η αντίστασις αυτή θα καμφθή δια των όπλων και η Ελληνική Κυβέρνησις θα έφερε τας ευθύνας, αι οποίαι ήθελον προκύψη εκ τούτου.

Αθήναι τη 28η Οκτωβρίου 1940/ΧΙΧ

  Ο πόλεμος αυτός ήταν προϊόν της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία και που άρχισε να εκδηλώνεται με την έναρξη του Β' Π.Π. και ειδικότερα μετά τη συνομολόγηση του Χαλύβδινου Συμφώνου. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιγμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας, καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλεις: Κορυτσά, Πόγραδετς (πολέμησε ο Παππούς μου Κόκκαλής Σταύρος  ), Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή βόρεια της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον Ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
   Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. 
  Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.
Η ΜΑΝΑ ΞΕΠΡΟΒΟΔΊΖΕΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ . 


28η Οκτωβρίου η επιστράτευση των Μεγαριτών


Πολεμιστές Μεγαρίς 1940


  Χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και προκοπή  λοιπόν σε όλους όσους γιορτάζουν τη Παρασκευή τους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες τους δικούς μας συνδιαχειριστές της ομαδας μας Δημήτρη Μητρούση Δημήτρη Δημητρίου και Δημήτρη Ανδρόνικο καθώς και στην όμορφη Θεσσαλονίκη μας,τη νύμφη του Βορρά που γιορτάζει τον ΠΟΛΙΟΎΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΔΗΜΉΤΡΙΟ .
  ΖΉΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ !  

  Με Εκτίμηση ενας εκ των Διαχειριστών της ομάδας Worldwide Weather Κόκκαλης Σταυρος .




  πηγές φωτογραφιών Ενημέρωση Μεγάρων και Wikipedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Τοπικές Βροχές Κυριακή Βράδυ και Δευτέρα, από Τρίτη βελτίωση!" Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Η παραλία Βαρέας Μεγάρων το Χειμώνα.    Φίλες και φίλοι χαίρεται,διαταραχή από Δ ΒΔ της Χώρας μας θα επιρεάσει τον καιρό  μας με βροχ...