Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Οι Λευκές νιφάδες ή Χιών, "Η Αρχόντισσα του Ουρανού" !

 


Νιφάδα στο μικροσκόπιο . 

  Όλη μας όσοι ασχολούμαστε με τον καιρό,αλλά και με τη καιρική "σοφία",από τους απλούς λάτρεις του καιρού,τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους,μέχρι τους επαγγελματίες μετεωρολόγους και κλιματολόγους ,λατρεύουμε ως κυρίαρχο όλων των φαινομένων το χιόνι,τη βασίλισσα ΝΙΦΑΔΑ τη Χιών στην αρχαία ελληνική γλώσσα .
  Η νιφάδα για να δημιουργηθεί χρειάζεται πολλές προϋποθέσεις αλλά και συγκυρίες,μερικές από αυτές είναι,οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες στα 500hPa και στα 850 hPa,οι θερμοκρασίες εδάφους να είναι πολύ χαμηλές για να μπορούν να διατηρηθούν,η υγρασία να είναι τέτοια ούτως ώστε να μη την καταστρέφουν,ο άνεμος κλπ  .
  Το χιόνι δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό. Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.
   Μεγάλες ποσότητες σχηματίζονται στα ψηλά νέφη σε όλα τα πλάτη της Γης. Αν και είναι κοινότατο στους πόλους εν τούτοις σχηματίζεται περισσότερο στις βόρειες εύκρατες ζώνες επειδή ο αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία.
  Τα κρυσταλλικά συσσωματώματα των νιφάδων του χιονιού είναι κατά το πλείστον διαφανή με στιλπνές έδρες που αντανακλούν το φως και παρουσιάζουν λευκή μάζα. Το μέγεθος των κρυστάλλων τους είναι 0.25 - 13 χιλιοστά (mm) και πέφτουν μεμονωμένοι ή ενωμένοι σε νιφάδες που σχηματίζονται συνήθως σε ήρεμη χιονόπτωση με θερμοκρασία εδάφους 0 °C,αυτό βέβαια δεν είναι και κανόνας γιατί ακόμα σε πεδινές περιοχές όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες ακομα και με 1 και 2°C πάνω απ τους  0 °C .
  Τα λίαν ψυχρά νέφη σχεδόν πάντα είναι ξερά σε αντίθεση με τα θερμότερα νέφη (τα χαμηλότερα) που περιέχουν περισσότερη υγρασία και έχουν την τάση να παρασκευάζουν τους μεγαλύτερους, ταχέως αυξανόμενους και διακλαδιζόμενους κρυστάλλους.Γενικά τα σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα με επικράτηση των αστεροειδών μορφών με έξι ακτίνες. Η ομορφιά και ο πλούτος τους έλκυσε τη προσοχή και το θαυμασμό των μελετητών του χιονιού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα και αποδεδειγμένα θεωρείται ότι υπερτερούν σε τελειότητα και ποικιλία των κρυστάλλων οποιουδήποτε ορυκτού είδους.
Οι πρώτες φωτογραφίες που απεικονίζουν χιονονιφάδες,τραβηγμένες στα τέλη του 18ου και αρχές 19ου αιώνα 

   Στα πολικά όρη, οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος ώστε η πίεση των τελευταίων στρώσεων το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.
  Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις όταν οι Χειμώνες το επιτρέπουν οι νιφάδες κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα πεδινά,πολλών χωρών ακόμα και εκείνων που δεν ανήκουν στα βόρεια πλάτη της υδρογείου μας ,οι χιονοπτώσεις ποικίλλουν σημαντικά στις κορυφές των βουνών ακόμα και αν είναι στον ίδιο παράλληλο. Τα όρια του «διαρκούς χιονιού», στις κορυφές, είναι από 300μ. υψόμετρο σε γεωγραφικό πλάτος 70°, 1.500μ. σε 60°, 2.100μ σε 50°, 3.000μ σε 40°, 3.900μ. σε 30°, 4.500 σε 20° και 5.100μ. στον Ισημερινό.
  Έτσι σαν μερική γνώση,πάντα μας αρέσει να βλέπουμε το χιόνι να πέφτει,γιατί όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ ; Το λευκό του χιονιού γαληνεύει ,σύμφωνα λοιπόν με ιδικούς το λευκό που είναι το χρώμα της ηρεμίας μέσα στο άγχος και τη καταχνιά των σύγχρονων πόλεων βλέποντας ο κόσμος τις λευκές νιφάδες να πέφτουν απ τον ουρανό πολλοί βγαίνουν και περπατούν έξω στο χιονισμένο τοπίο,η ηρεμία της φύσης καθώς πέφτει το χιόνι μεταφέρεται εσωτερικά στον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να ηρεμεί  η ψυχολογία του ανθρωπίνου οργανισμού.  Οι νιφάδες καθώς πέφτουν και "στρώνουν" τα πάντα γύρω από το έδαφος ,ομορφαίνει και ντύνουν τη φύση.
  Όλοι λοιπόν ευχόμαστε,ελπίζουμε και θέλουμε με σθένος κάθε Χειμώνα να χιονίζει για να ζούμε όσοι λατρεύουμε τον άρχοντα Χιονιά ακόμα και έξω από τη πόρτα μας . 


 








 Νιφάδες τραβηγμένες από φωτογραφική μηχανή.

Δικές μου πηγές αλλά και wikipedia .

Με εκτίμηση ένας εκ των Διαχειριστών της ομάδας Worldwide weather Κόκκαλης Σταύρος .



















  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Τοπικές Βροχές Κυριακή Βράδυ και Δευτέρα, από Τρίτη βελτίωση!" Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Η παραλία Βαρέας Μεγάρων το Χειμώνα.    Φίλες και φίλοι χαίρεται,διαταραχή από Δ ΒΔ της Χώρας μας θα επιρεάσει τον καιρό  μας με βροχ...