Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

"Φύσα λεβεντιά μου αγέρα,κάθε Καθαρή Δευτέρα πάρε τον αετό ψηλά να χαρούνε τα παιδια ! "Εκτίμηση καιρού τη τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και τη Καθαρή Δευτέρα για τη Δυτική Αττική τη πόλη των Μεγάρων και των περιοχών της.





  Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι, σε συνέχεια της εκτίμησης μου για τον καιρό της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, για τη Δυτική Αττική και των περιοχών της.
Φαίνεται λοιπόν και με τα τελευταία στοιχεία ότι από τη Κυριακή της Τυρινής και κυρίως τη Καθαρή Δευτέρα θα έχουμε αλλαγή και πάλι στον καιρό της χώρας μας με τοπικές βροχές από τα Δυτικά και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα τμήματα της επικράτειας,ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά  κυρίως στα ηπειρώτικα .Οι άνεμοι από Βόρειες ΒορειοΑνατολικές διευθύνσεις,ενώ η θερμοκρασία θα σημείωση πτώση . Αναλυτικά λοιπόν για την περιοχή της Δυτικής Αττικής τη πόλη των Μεγάρων και τις γύρω περιοχές : 


το Αλεποχώρι Μεγάρων έχει τη τιμητική του τη Καθαρή Δευτέρα 


Εκτίμηση καιρού για τη τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (της Τυρινής ή Τυροφάγου ) και τη Καθαρή Δευτέρα για τη Δυτική Αττική και των περιοχών της .  


Για τη Κυριακή 18 (της Τυροφάγου ) γενικά αίθριος καιρός στην περιοχή μας με λίγες αραιές νεφώσεις ανά διαστήματα στους γύρω ορεινούς όγκους του Όρους Πατέρα και των Γερανείων από το απόγευμα και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εισέλθουν στα ενδότερα των Μεγάρων και του Θριασίου Πεδίου ,οι άνεμοι  από  Β ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 bf,ενώ στη περιοχή του Αλεποχωρίου παροδικά και 4bf,η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5°C έως 14°C.
  Έτσι λοιπόν το πέταγμα των "Αερόστατων"στα Πευκάκια Μεγάρων τη Κυριακή το πρωί και  οι Καρναβαλικές  εκδηλώσεις το απόγευμα στη πόλη των Μεγάρων και της Νέας Περάμου,θα πραγματοποιηθούν με συννεφιασμένο και μουντό κυρίως καιρό χωρίς βροχή .


  Τη Καθαρή Δευτέρα (Αρχή Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα,Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας) στη περιοχή μας η μέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις κατά τόπους ,απ το απόγευμα και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ των περιοχών μας ενώ στη συνέχεια προς τις βραδυνές ώρες  θα εισέλθουν και στα ενδότερα των Μεγάρων της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών,οι άνεμοι θα στραφούν σε  Β ΒΔ ασθενείς 2 με 3 bf,ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη πόλη των Μεγάρων και του Θριασίου Πεδίου από 8°C έως 13°C . 
  Έτσι λοιπόν με συννεφιά,μουντό και "ανταριασμένο"όπως λέμε στην περιοχή μου καιρό θα γίνει το πέταγμα του Χαρταετού τη Καθαρή Δευτέρα στην περιοχή των Μεγάρων και στις γύρω ημιορεινές περιοχές .

  Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η νέα εβδομάδα στη περιοχή μας όπως  και σε ολόκληρη τη Χώρα μιας και οι βροχές θα συνεχιστούν καθώς και τα χιόνια στα ορεινά,όπως φαίνεται ο Χειμώνας συνεχίζεται και μάλιστα ίσως προσπαθήσει να μας δείξει το αληθινό του πρόσωπο για φέτος,η πορεία θα δείξει .

Καθαρά Δευτέρα Άγιος Χαράλαμπος Κινέτα 1935


  Πολλά τα έθιμα σ όλη τη χώρα μας τις δυο αυτές ήμερες ,πολλές καρναβαλικές εκδηλώσεις και διάφορα δρώμενα που σηματοδοτούν την έναρξη για όλους τους Χριστιανούς της Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα .
  Στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου, αναβιώνει το Έθιμο του Αγά με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές. Άλλο έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία είναι εκείνο της μεταμφίεσης κάποιου κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές. Οι κάτοικοι του Πόρου καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματά τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες σε ένα έθιμο που αποκαλείται ξάρτυσμα. Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο Χορός των Παπάδων όπου οι Ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες. Στην Κάρπαθο οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων από τους Τζαφιέδες, δηλαδή τους χωροφύλακες, οι κάτοικοι που αντάλλαξαν απρεπείς χειρονομίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους σεβάσμιους της πόλης.Το αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι, όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά. Στην Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα, ενώ στην Νέδουσα οι αγρότες προσκαλούν την ευημερία με το αγροτικό καρναβάλι τους. Στη Βόνιτσα ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη,ενώ στην Θήβα λαμβάνει μέρος ο βλάχικος γάμος όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για να παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη. Τέλος, οι Μουτζούρηδες στο Πολύσιτο Βιστωνίδας, μουτζουρώνουν με κάπνα τους επισκέπτες του χωριού.

η Κυρά Σαρακοστή 

  Στη περιοχή μας τα ήθη και τα έθιμα της λαογραφίας μας αρκετά ,η Κυρά Σαρακοστή μπαίνει στα σπίτια μας,είναι ένα ομοίωμα γυναίκας από ζυμάρι και νερό στην ουσία είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Οι εβδομάδες είναι επτά, γιαυτό και η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα. Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Έτσι σηματοδοτείτε η αρχή του Πάσχα κάθε εβδομάδα που τελειώνει κόβετε κι ένα πόδι από τη Κυρα Σαρακοστή .


Τα "Αερόστατα" στο λόφο Πευκάκια Μεγάρων τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς το πρωί  


  Άλλο έθιμο είναι η κατασκευή του αερόστατου που φτιάχνετε από αλευρόκολλα και χάρτινες επιφάνειες λεπτές,έτσι τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς πολλά παιδιά αλλά και μεγάλοι μαζεύονται σε χωράφια και στον κάμπο,ανοίγουν μια τρύπα στο έδαφος μπαίνει το αερόστατο με ένα ύφασμα που το λέμε "στουπί"στη μέση του κι αφού ανάψουμε φωτιά για να γεμίσει με καπνό, με τη φράση που λέμε "αμόλα καλούμπα"αφήνουμε το αερόστατο και φεύγει ψηλά .
   Τη Καθαρή Δευτέρα όλοι μας γιορτάζουμε στα εξοχικά φίλων και στην ύπαιθρο εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες  με λαγάνες χαλβά και διάφορα σαρακοστιανά ενώ το γλέντι καλά κρατεί μέχρι το βράδυ, ο χαρταετός έχει τη τιμητική του και τα μεγαρίτικα τραγούδια,"σπυρί πιπέρι","σιγά καλέ μου σιγά" ,"θα αφήσω γεια και μαλλιά" ,"κόρη που πας στο ποταμό","της τριανταφυλλιάς τα φύλλα",το αντρικό ζοναράδικο "ο Λουλουβίκος"και τις "αποκρές". 
  Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ με υγεία,προ πάντων καλό Τριήμερο και προσοχή στους δρόμους για όσους επιλέξουν να φύγουν από τις πόλεις, καλά να περάσετε και με το το καλό να επιστρέψετε πίσω !
                  "Φύσα αγέρα λεβεντιά,
                   παιξ' αετό με τα παιδιά
                        φεύγει ο αετός ψηλά πετά 
                  και στον άνεμο μιλά. 

                     Φύσα λεβεντιά μου αγέρα
                 κάθε Καθαρή Δευτέρα,
                      των παιδιών ψυχή και νους
                         χαρταετός στους ουρανούς!"


Με εκτίμηση Κόκκαλης Σταύρος εκ των Διαχειριστών της ομάδας μας Worldwide Weather .


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Τοπικές Βροχές Κυριακή Βράδυ και Δευτέρα, από Τρίτη βελτίωση!" Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.

Η παραλία Βαρέας Μεγάρων το Χειμώνα.    Φίλες και φίλοι χαίρεται,διαταραχή από Δ ΒΔ της Χώρας μας θα επιρεάσει τον καιρό  μας με βροχ...